Afspraak elders. Collectie van een klinisch antropoloog

Met de tentoonstelling Afspraak elders wordt de schenking Claire en Robert Steichen plechtig verwelkomd in het Museum van Louvain-la-Neuve.

Gepassioneerd door Belgische kunst !

VolwassenenDe tentoonstelling toont een selectie van 68 werken van Belgische naoorlogse abstracte kunstenaars zoals Jo Delahaut, Walter Leblanc, Luc Peire, Gaston Betrand en Lismonde, figuratieve kunstenaars als Jos Albert en Camille De Taeye. De werken komen uit esthetisch sterk uiteenlopende domeinen en zullen worden getoond op basis van stilistische verwantschappen of gelijklopende onderwerpen, om de bezoeker ertoe aan te zetten na te denken over de gelijkenissen en verschillen.

"BienvenUE"

Volwassenen Gezinnen ScholenDe tentoonstelling BienvenUE is een forum voor culturele en menselijke uitwisseling met als thema het migratietraject van Zuid naar Noord. Zo’n 47 kunstenaars geven in hun werk uiting aan dit maatschappelijke vraagstuk. De kunstwerken in de tentoonstelling spreken de bezoeker aan als Europeaan en wereldburger, of ze nu geschreven, getekend, geschilderd, gebeeldhouwd, geassembleerd, gefotografeerd, gefilmd, gezongen enz. zijn.

Reinventing humanisme

De overgang van de 15e naar de 16e eeuw wordt gekenmerkt door het ontstaan van de moderne Staten, de uitvinding van de boekdrukkunst, de grote ontdekkingen, de godsdiensthervormingen en de opkomst van het humanisme : deze gebeurtenissen betekenen het einde van een eeuwenoude wereld en luiden een nieuw tijdperk in.

Het Museum van het Kapitalisme

Volwassenen Gezinnen ScholenEven stilstaan bij ons economische en culturele systeem en de oorsprong, ambities, beperkingen en alternatieven ervan ontdekken ? Aan de hand van thema’s zoals voeding, gezondheid, cultuur, consumptie en financiën wordt de dialoog aangegaan over de complexe economische realiteit die ons leven elke dag vormgeeft.

Afbeeldingen en illustraties uit de Japanse Edoperiode (1603-1868)

Volwassenen Gezinnen ScholenDe buitengewone Japanse teken- en illustratiekunst komt tot leven dankzij de schitterende collectie oude Japanse boeken van de UCLouvain. Speciaal voor deze tentoonstelling zijn de allermooiste exemplaren opgediept uit de 'Réserve précieuse' van de bibliotheek.

Inkt, pen, houtskool. Schenking Fonds Meeùs

Volwassenen ScholenTekeningen vormden nog voor de uitvinding van het schrift een van de meest instinctieve manieren om onze ideeën en gedachten te uiten. Iedereen heeft wel al eens een tekening gemaakt op de rand van een blad papier. En wie heeft nooit zijn gevoelens ofgedachten met een pennenstreek kracht bijgezet ?

Tumulus, bergen van de eeuwigheid

Volwassenen Gezinnen ScholenOntdek de wereld van de tumuli in Musée L. Voor wie en waarom werden deze structuren gebouwd ? Welke rijkdommen verbergen ze ? Waarom werden ze door Karel de Grote verketterd, wat is hun betekenis en welk bijgeloof hangt errond ? Ontsluier de geheimen van deze eenvoudige, grasgroene heuvels en vernuftige steenconstructies.

Archieven en objecten: archeologen aan de slag

Volwassenen Gezinnen ScholenDe tentoonstelling gunt ons een blik achter de schermen van de archeologie. Ze vertelt ons meer over de geschiedenis van deze discipline, die zich niet alleen bezighoudt met opgravingen, maar tevens aan de hand van verschillende wetenschappen nieuwe inzichten creëert om het verleden beter te kunnen interpreteren.

STAGED BODIES

Volwassenen ScholenSTAGED BODIES focust op de diverse manieren waarop het lichaam wordt weergegeven in de kunstfotografie sinds 1970.

Kunst & rituelen

Laat je meevoeren door de uitstraling en schoonheid van de vele wonderlijke rituele objecten die bedoeld waren om tot rust te komen, harmonie te vinden en de zichtbare en onzichtbare wereld in evenwicht te brengen.