The Grid. Trame · Grille · Matrice

~
>

De tentoonstelling The Grid gaat dieper in op het raster als elementair thema in de kunst van de 20e eeuw en als bron van inspiratie en vindingrijkheid voor talloze kunstenaars. Rasters zijn een model om de ruimte in te delen op basis van elkaar op regelmatige basis kruisende verticale en horizontale lijnen.  

Al sinds de renaissance spelen ze een fundamentele rol in de westerse kunst als manier om de ruimte te organiseren. Tijdens de twintigste eeuw groeide het raster uit tot een volwaardig esthetisch element. Vanaf de jaren 1960 begon het gebruik steeds diverser te worden, met toepassingen in de textielnijverheid, de grafische en de IT-sector, als documentatiemiddel enz. Rasters evolueren tot complexe en ambigue structuren die verwijzen naar de rationele orde van de wetenschap, maar tegelijk onvermoede openingen laten voor verbeelding, intuïtie en creativiteit. 

Het uitgangspunt van The Grid is de collectie van Guillaume Wunsch en Monique Van Kerckhove, een schenking die het museum verwierf in 2021. De focus van de tentoonstelling ligt op kunst uit de jaren 1960-1980 en werk van zeer uiteenlopende kunstenaars, zoals Sol LeWitt, François Morellet, Carl Andre, Vera Molnár, Esther Ferrer en Christian Boltanski. De bezoekers worden op die manier meegevoerd naar een bijzonder boeiende periode vol vernieuwende ideeën en artistieke experimenten! 

-
TENTOONGESTELDE KUNSTENAARS
Carl Andre ∙ Claudia Andujar ∙ Max Bill ∙ Hartmut Böhm ∙ Christian Boltanski ∙ Alexander Calder ∙ Analívia Cordeiro ∙ Pierre Cordier ∙ Hanne Darboven ∙ Herman de Vries ∙ Jo Delahaut ∙ Günter Dohr ∙ Michael Ensdorf ∙ Esther Ferrer ∙ Luigi Ferro ∙ Anna Bella Geiger ∙ Douglas Huebler ∙ On Kawara ∙ Sherrie Levine ∙ Sol LeWitt ∙ Jacques Lizène ∙ Verena Loewensberg ∙ Richard Paul Lohse ∙ Vera Molnár ∙ François Morellet ∙ Manfred Mohr ∙ Eadweard Muybridge ∙ Dennis Oppenheim ∙ Gina Pane ∙ Jesús Rafael Soto ∙ Rosemarie Trockel ∙ Mark Verstockt ∙ Ryszard Winiarki ∙ Shizuko Yoshikawa

-
CURATOR
Professor Alexander Streitberger (UCLouvain, Lieven Gevaert Centre)
In samenwerking met mevrouw Olivia Ardui, assistente aan de UCLouvain, en de studenten van het college 
'Kunstgeschiedenis van de avant-garde tot de hedendaagse kunst' 

Autour de l'expo

Rondleiding

Tentoonstelling The Grid

volwassenen Rondleidingen door de tentoonstelling The Grid worden op aanvraag georganiseerd voor alle soorten groepen. Ze kunnen worden gegeven in het Frans, Nederlands en Engels.

Lire plus