Het Museum

In 1979, acht jaar na de stichting van Louvain-la-Neuve, werd binnen de Universiteit het Museum geopend. In de loop der decennia werden de originele collecties uitgebreid door talrijke schenkingen, waardoor een aanzienlijk bestand van werken uit de domeinen kunsten en beschavingen kon worden aangelegd dat bij toerbeurt aan het publiek wordt getoond.

Het museumbestand richt zich op de grote stromingen van de Europese en de Belgische kunst : van prenten van Albrecht Dürer of Rembrandt over doeken van Alechinsky of Delvaux tot beeldhouwwerken uit de gotiek en de barok. Daarnaast bieden de collecties dankzij de rijke verzameling etnische kunst (Afrika, Oceanië) ook een kijk op andere continenten en een opening naar de volkskunst of naïeve kunst.

Gedurende meer dan 30 jaar hebben de bezoekers zich hier vertrouwd kunnen maken met de geschiedenis van de beschavingen en met de verscheidenheid van de kunst van de 20ste eeuw, ze hebben er universiteitsstudenten kunnen gadeslaan tijdens de opleiding tot hun toekomstige beroep, kinderen uit de streek of van elders kunnen ontmoeten die aan het leren waren of hun creativiteit de vrije loop lieten. Dat is namelijk wat een universiteitsmuseum tegenwoordig is : een plek waar geleefd wordt, waar werken uit alle windstreken en mensen uit alle geledingen van de samenleving samenkomen en elkaar wederzijds verrijken.

In september 2015 heeft het Museum van Louvain-la-Neuve zijn deuren gesloten om zijn metamorfose voor te bereiden. Op 18 november 2017 heeft het gloednieuwe Museum L in het hartje van de voormalige Bibliotheek van Wetenschappen en Technologie geopend.