Inkt, pen, houtskool. Schenking Fonds Meeùs

~
>
Public

Tekeningen vormden nog voor de uitvinding van het schrift een van de meest instinctieve manieren om onze ideeën en gedachten te uiten. Iedereen heeft wel al eens een tekening gemaakt op de rand van een blad papier. En wie heeft nooit zijn gevoelens ofgedachten met een pennenstreek kracht bijgezet ?

Centraal in deze tentoonstelling staan de tekeningen van Belgische kunstenaars die het Fonds Meeùs in 2002 doneerde aan het museum van de UCLouvain. Samen bieden ze eindeloze mogelijkheden om op ontdekking en verkenning te trekken, en elk werk lijkt de tekenkunst anders te definiëren.

Zo valt al meteen op hoe bijzonder uiteenlopend het artistieke proces telkens is : van uitgezuiverde composities die de essentie uit de tekening halen, tot werken waarbij de creatieve vrijheid en spontaneïteit centraal staan. Bovendienkan de bezoeker daarna zelf in de huid van de kunstenaar kruipen door zich te wagen aan diverse tekentechnieken.

In een laatste ruimte ten slotte wordt dieper ingegaan op het belang van tekeningen in het wordingsproces van een kunstwerk. Hier worden voorbereidende tekeningen en schetsen zij aan zij getoond met het uiteindelijke resultaat. Mogen schetsen op die manier beschouwd worden als volwaardige kunstwerken ?

Kunstenaars :
Gaston BERTRAND, Jacques CALONNE, Jacques CHARLIER, Luc CLAUS, Francis DE BOLLE, Petrus DE MAN, Anne DE ROO, Camille DE TAEYE, Christian DOTREMONT, Jean-Michel FRANCOIS, Bernard GHOBERT, Félix HANNAERT, Francis HERTH, Pierre LAHAUT, André LAMBOTTE, Jules-Clément LISMONDE, Didier MAHIEU, Henri MICHAUX, Antoine MORTIER, Michel MOUFFE, Michel OLYFF, Mig QUINET, Félix ROULIN, Marthe SONNET, Englebert VAN ANDERLECHT, Thomas VAN GINDERTAEL, Gisèle VAN LANGE, Dan VAN SEVEREN, André WILLEQUET, Maurice WYCKAERT.