Gepassioneerd door Belgische kunst !

~
>
Public

Het Museum L heeft een nieuwe schenking met Belgische kunst aan zijn collecties toegevoegd. Dankzij gepassioneerd verzamelaar en kunsthistoricus Serge Goyens de Heusch bekleedt Museum L op die manier een vooraanstaande positie voor het bestuderen van de moderne kunst in België. Deze zomer wordt op een grote tentoonstelling een eerste selectie getoond van 68 werken van Belgische naoorlogse abstracte kunstenaars zoals Jo Delahaut, Walter Leblanc, Luc Peire, Gaston Betrand en Lismonde, figuratieve kunstenaars als Jos Albert en Camille De Taeye en ook enkele buitenlandse namen, zoals de tekeningen en etsen van Hans Hartung, Marc Tobey, Pat Andrea en Lanskoy. De werken komen uit esthetisch sterk uiteenlopende domeinen en zullen worden getoond op basis van stilistische verwantschappen of gelijklopende onderwerpen, om de bezoeker ertoe aan te zetten na te denken over de gelijkenissen en verschillen.

Naast de werken omvat de schenking ook een buitengewoon archief over de Belgische kunst van de twintigste eeuw, samengesteld door Serge Goyens de Heusch. Deze documenten zijn afkomstig van kunstenaars en galerijen en houden verband met de avant-garde van de jaren 20 of de naoorlogse abstractie, zoals de archieven van de vereniging De Jonge Belgische Schilderkunst ( 1945-1948 ). Samen met de gespecialiseerde bibliotheek telt dit archief niet minder dan 3 500 werken over de kunst van de twintigste eeuw. De originele tentoonstelling wordt opgeluisterd met behulp van volstrekt unieke audiovisuele archieven van SONUMA ( RTBF ), voor een levensechte kijk op deze dynamische periode.

Partners :  Région Wallonne, Fédération Wallonie-Bruxelles, Province du Brabant wallon, Article 27, Fonds Baillet Latour, La Loterie Nationale, AGC.

Medias Partners : La Première, Musique 3, Vivre ici.