Beeldenmuren van schrijvers

~
>

Kom binnen in de visuele wereld van grote namen uit de literatuur. Bekijk de beeldenmuren die hun verbeelding aanwakkerden en inspiratie leverden voor hun literaire schepping. 

Zorgvuldig opgehangen schilderijen en foto's, postkaarten op een kurken prikbord, of, recenter, digitale beelden 'vastgespeld' op een virtuele muur ... we omringen ons graag met beelden. Omdat ze herinneringen oproepen, omdat ze ons interieur opfleuren, omdat ze ons inspireren. Die beelden weerspiegelen onze persoonlijke, sociale en culturele geschiedenis. Hoe ervaren schrijvers en schrijfsters dat? Hoe hebben beeldenmuren de literaire creatie beïnvloed en hoe blijven ze dat ook vandaag doen? Vanaf wanneer krijgt een gemeenschappelijke culturele praktijk bijzondere betekenis voor een man of vrouw van het woord? 

De tentoonstelling 'Beeldenmuren van schrijvers' presenteert een aantal gereconstrueerde visuele omgevingen van schrijfkamers, waarvan de meeste voor de eerste keer te zien zijn. Het traject belicht de verschillende vormen en functies van beeldenmuren, met een breed scala aan voorbeelden, van het einde van de 19e eeuw tot vandaag, van Émile Verhaeren tot Hélène Giannecchini en Philippe De Jonckheere, via Roger Martin du Gard, Colette, Christian Dotremont en Louis Aragon. 


De tentoonstelling is ingericht op de eerste verdieping van het Musée L. Anne Reverseau (professor aan de UCLouvain en hoofd van het onderzoeksteam) en Jessica Desclaux (onderzoekster bij het NFWO) treden op als curator. 

Expositie tot stand gekomen in het kader van het onderzoeksprogramma: 'HANDLING: Writers Handling Pictures. A Material Intermediality (1880-today)', onder leiding van Anne Reverseau bij de UCLouvain en gefinancierd door de Europese onderzoeksraad (ERC) van 2019 tot 2024 (beurs nr.  804259). 

 

 

-
Beeldenmuren van schrijvers is een tentoonstelling binnen de reeks 'Uitstalraam van het onderzoek'. Deze kleinschalige tentoonstellingen bevinden zich op de eerste verdieping van het Musée L, tegelijk met de tijdelijke tentoonstellingen. Ze zijn bedoeld om het universitair onderzoek in de kijker te plaatsen in een creatieve vorm die toegankelijk is voor het grote publiek. De projecten worden geleid door studenten, onderzoekers en professoren van de UCLouvain, vaak in samenwerking met kunstenaars. Ze maken deel uit van de benadering 'onderzoek-creatie', opgestart door de UCLouvain in 2020 met als doel de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap aan te moedigen.